Skip to content

‘Wij zijn veel meer dan alleen kringloop’

Het kan iedereen overkomen en het overkwam in 2020 ook Gerrit Telgenhof (58): hij kreeg een enorm heftige burn-out. De ene week werkte hij nog keihard als docent op TalentStad Praktijkonderwijs, de andere week zat hij thuis op de bank en kon hij fysiek en lichamelijk niets meer. ‘Ik had zonder het te weten mezelf totaal voorbij gerend’, vertelt hij. ‘Ik was docent Nederlands, rekenen, transport & logistiek, techniek en algemeen vormende vakken. Ik begeleidde gewone en buitenlandstages, ik was mentor van twintig leerlingen, die ik ook nog opzocht tijdens de coronaperiode. Ik was voorzitter van de MR en ik zat daarnaast in de GMR. Ik werkte zo hard. Als je hard werkt, hoef je niet over jezelf na te denken, daar kwam ik later pas achter.’

Na anderhalf jaar intensieve therapie besloot hij het voorzichtig weer te proberen. ‘Ik begeleidde leerlingen bij Stichting Kringloop Zwolle, waar ze werkervaring konden opdoen. Dat ging fantastisch. Helaas verwachtte de school van mij dat ik ze een hele dag achter elkaar begeleidde, maar dat kon ik niet. Door die ervaring had ik echter kennis gemaakt met Stichting Kringloop Zwolle en de mensen hier. Na twee jaar ziektewet ging ik uit dienst, en toen vroeg werkplaatsbegeleider Hetty Waanders van Stichting Kringloop Zwolle of vrijwilligerswerk iets voor mij was. Dat vond ik heel fijn, want thuis zitten is niets voor mij. Eerst werkte ik driemaal vijf uur per dag. Dat was te hoog gegrepen. Ik ging naar vier uur, toen naar drie uur. En daarna ben ik het weer op gaan bouwen. Dat kan hier gewoon. Nu werk ik achttien uur per week betaald. Eerst kreeg ik een contract van vier maanden, dat werd een keer verlengd met vier maanden, en nu met een jaar.’

Reuze naar de zin
Het gaat goed. ‘Ik kan nog geen derde van wat ik voor mijn burn-out kon’, zegt Gerrit. ‘Het is pittig om daaraan toe te geven. Maar aan de andere kant is het maar net hoe je het bekijkt: ik kan wel veel meer dan toen ik net ingestort was. Bovendien leef ik nu veel bewuster. En ik heb het reuze naar mijn zin hier. Het sociale aspect spreekt mij aan, de sfeer is gemoedelijk en ik heb hele fijne collega’s. Iedereen respecteert elkaar, inclusief rugzak. En op woensdag komen de praktijkschoolleerlingen, daar geniet ik echt van. Ik heb ze 22 jaar les gegeven en het is echt mijn type leerling: puur en recht voor z’n raap. Ze maken hier kennis met de echte praktijkomgeving: ze moeten op tijd komen, mensen aanspreken en opdrachten uitvoeren. Ze ontdekken dat je niet constant op je mobiel moet zitten of naar de wc moeten lopen. Zo stomen we ze klaar voor hun toekomst. Dat vind ik geweldig.’

Fantastische kans
Gerrit houdt met zijn collega’s de werkplaats op orde, prijst kleingoed en sorteert en demonteert spullen. ‘Mijn collega Wilma heeft dat systeem opgezet: we hebben nu 36 verschillende recyclestromen.’ Hij is blij me de ruimte die hij bij Stichting Kringloop Zwolle kreeg om zichzelf opnieuw uit te vinden en op te bouwen. ‘Stichting Kringloop Zwolle is veel meer dan alleen inname en verkoop van tweedehands spullen. Hier vinden heel veel vrijwilligers een fijne werkplek en hier komen ook veel mensen om hun leven weer op de rit te krijgen, om in het werkritme te komen. Zo ontdekte een collega hier dat werken leuk kan zijn en dat collega’s aardig kunnen zijn. Hij neemt nu een volgende stap naar betaald werk. Je ziet hier mensen opbloeien, dat is geweldig. Ik denk dat niet veel mensen buiten de kringloop weten dat hier zoveel meer gebeurt dan kringloop alleen. Ik heb hier ook de kans gekregen en dat vind ik fantastisch.’