Skip to content

Welkom: donzen dekbedden

Oude donzen dekbedden en hoofdkussens belanden vaak in de afvalcontainer. Zonde, want deze producten kunnen prima hergebruikt of gerecycled worden. Daarom starten Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus in Staphorst, Ommen, Dalfsen en Hasselt een inzamelingsactie. Oude donzen dekbedden en kussens kunnen vanaf nu ingeleverd worden bij alle vestigingen van beide kringlooporganisaties.

Tot voor kort zaten Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus niet te springen om oude donzen dekbedden en hoofdkussens. De meeste van deze producten bleken namelijk te versleten en verkleurd om gereinigd te worden, waardoor ze alsnog moesten worden weggegooid. Gelukkig komt daar verandering in. Samen met de Nederlandse dekbedproducent Ducky Dons wordt een recycleproject voor donzen dekbedden en hoofdkussens gestart. Goede donzen dekbedden worden vanaf nu door de kringloopbedrijven professioneel gereinigd en verkocht. Donzen dekbedden en kussens van mindere kwaliteit worden opgehaald door Ducky Dons en gerecycled. Ook versleten en verkleurde dekbedden en hoofdkussens zijn van harte welkom, zolang het etiket vermeldt dat het om dons en veren gaat.

Hoogwaardige recycling van dons en veren
Dekbedproducent Ducky Dons beschikt over een moderne fabriek in Ermelo, waar hoogwaardige dekbedden en hoofdkussens worden geproduceerd. Als enige bedrijf in de Benelux beschikt het over een eigen verenwasserette voor de productie van hoogwaardig dons en veren. Deze wasserette wordt nu ook ingezet voor het recycleproject van oude donzen dekbedden en hoofdkussens. Het vulmateriaal wordt uit de producten gehaald en vervolgens grondig gewassen, gedroogd en gesorteerd naar kwaliteit. Dit is een duurzaam proces waarbij 70% van de stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Het gerecyclede dons voldoet aan strenge Europese eisen en kan weer gebruikt worden als vulmateriaal voor onder andere dekbedden en hoofdkussens.

Kans voor mensen en materialen
De inzameling start vanaf heden. Vanaf het voorjaar zijn de ingezamelde en gereinigde dekbedden voor een betaalbare prijs bij Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus verkrijgbaar. Met de verdiensten helpen de kringlooporganisaties mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk en worden nieuwe projecten opgestart om de afvalstroom verder te reduceren. Na de pilotfase in de regio Zwolle kunnen de andere 100% kringloopwinkels in de rest van Nederland er ook mee aan de slag. Het uiteindelijk doel is dat geen enkel dekbed of kussen meer op de afvalberg belandt.

Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing
Stichting Kringloop Zwolle en Ducky Dons maken deel uit van het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing. Hierin werken bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties samen om circulariteit structureel op de kaart te zetten. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Zie voor meer informatie: waarde-ring.nl.