Skip to content

Vrijwilliger Tedje over tweedehands kleding: ‘Het is duurzaam, betaalbaar én origineel!’

Spijkerbroek levert voordeel op tijdens ‘Week van tweedehands textiel’ bij Noggus & Noggus. “De verhouding nieuw en gebruikt in mijn kledingkast is 30/70. Alleen ondergoed, jassen en schoenen koop ik nieuw. Die mix is er al sinds mijn pubertijd. Het is duurzaam, betaalbaar en door te combineren kom je altijd goed en origineel voor de dag”, aldus Tedje van Noggus & Noggus.

Zij windt er geen doekjes om als het gaat om de beleving om tweedekans kleding te dragen. Haar collega’s Anja, Nel en Hennie zijn al net zo gepassioneerd. Het viertal vult de rekken wekelijks aan want zowel de kleding voor kinderen als volwassenen vindt gretig aftrek. Dat het tijdens de ‘Week van het tweedehands textiel’ helemaal storm zal lopen, ligt voor de hand aangezien het inleveren van een (big)shopper vol goede en gewassen kleding spijkerhard voordeel oplevert. Voorwaarde is wel dat er tenminste een spijkerbroek bij zit. Daar tegenover staat een kledingkortingsbon van 2 euro vijftig die tot en met 1 juni is te besteden bij alle filialen van Noggus & Noggus en Kringloop Zwolle. Het inleveren van een boodschappentas vol kleding is mogelijk tijdens de ‘Week van het tweedehands textiel’ die van 20 tot en met 29 april wordt gehouden.

Overigens beleven Nel en Anja dit jaar hun koperen jubileum bij de kringloopwinkel, in tegenstelling tot Hennie en Tedje die nog even hebben te gaan. Hennie koopt en draagt geregeld tweedekans kleding van een a-merk vanwege de kwaliteit, pasvorm en natuurlijk het prettige prijsje. Nel laat het vooral van het moment afhangen. Als ze iets leuks in de winkel ziet hangen, dan laat ze daar rustig een paar dagen overheen gaan, want klanten gaan altijd voor. ‘Vroeger’ kwam Nel nooit in de kringloopwinkel totdat kringloopvrijwilliger Walter haar indertijd tijdens een ontmoeting bij De Westermolen in Dalfsen attent maakte op een nog in te vullen vrijwilligersvacature. De rest is geschiedenis. Anja is kringloopfan van het eerste uur en staat geregeld aan de kassa om een en ander af te rekenen. Soms kleding, soms huishoudelijke attributen. Dat verschilt.

Hoeveel (big)shoppers er tijdens de ‘Week van het tweedehands textiel’ worden ingeleverd, zal duidelijk zichtbaar zijn in de winkel. Op een prominente plek staat een houten kuubkist die al naar gelang de hoeveelheid tassen, letterlijk kan groeien. Of het plafond wordt gehaald? Dat weten we over ruim een week.

Samen met Noggus & Noggus Ommen, Staphorst en Hasselt maakt de vestiging in Dalfsen deel uit van stichting Kringloop Zwolle met twee grote kringlopen in de Overijsselse hoofdstad, alsmede vintagestore De Schatkamer in respectievelijk Ommen en Zwolle. Samen verwerken deze kringloopwinkels jaarlijks ruim 350.000 kilo kleding die in de textielsorteercentra in Zwolle en Staphorst wordt uitgeplozen. Een groot deel wordt verdeeld onder de vestigingen, kleding die de toets der kritiek niet doorstaat wordt door derde partijen onder meer verwerkt tot isolatiemateriaal dat zijn weg vindt naar de bouw- en automobielsector.

Origineel gepubliceerd op: www.dalfsennet.nl