Skip to content

Studenten maken ‘Nieuw van Oud’ voor de Van Waarde winkel

 

19 oktober 2023 | Derdejaars studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerp van Hogeschool Windesheim werkten samen met internationale studenten aan een interieurontwerp voor de Van Waarde winkel en productontwerpen om te kunnen verkopen. De productontwerpen werden gebaseerd op een vooronderzoek naar verschillende culturen, gemaakt van kringloopmateriaal én moest zoveel mogelijk reproduceerbaar zijn in een arbeidstrainingscentrum of sociale werkplaats. En dat binnen een week! Het was een inspirerende opdracht, daar waren de studenten het over eens.

Op maandag stond een presentatie van projectleider Rosa Scholtens over de van Waarde winkel op het programma. Er is wellicht een mogelijkheid om een jaarrond Van Waarde winkel te realiseren. Dan moet er natuurlijk een mooi plan liggen voor de inrichting van deze winkel. Drie groepen gingen aan de slag met een interieurdesign dat de producten van de kringloop mooi uitlicht, maar ook ruimte biedt aan leerlingen en studenten van vso tot en met mbo om lekker aan het werk te zijn.

Hergebruik en inclusie
Na een presentatie op woensdag over WaardeRing en hoe het hergebruik van materialen samen kan gaan met een inclusieve economie konden de groepen aan de slag met hun ontwerpen. Hiervoor leverde Stichting Kringloop Zwolle fietsbanden, bedlatten, kastdeurtjes, tafelpoten, serviesgoed en nog veel meer. Al deze materialen konden niet verkocht worden, maar wel gebruikt als materiaal voor nieuwe producten. Alle ontwerpen werden op vrijdag feestelijk gepresenteerd aan een jury met vertegenwoordigers van de van Waarde winkel en Waardering.

Van afval naar kapstop
Kjell, Amelia, Marc en Ruben kregen de eerste prijs voor hun ontwerpideeën, met als inspiratie de cultuur van Mexico. Met name het ligbed van bedlatten en de kapstok van de bedbodem werden gewaardeerd. De één een high-end design en de ander slim gevonden en heel makkelijk uit te voeren. Binnen WaardeRing zou daar makkelijk een samenwerkingsproject uit kunnen ontstaan. 

Marc: Het was erg leuk om het in één week te doen met een internationale groep waarmee we nog niet eerder hebben samengewerkt

Kjell: Het is heel bijzonder als je iets demonteert en de mogelijkheden ziet. Zoals het bed dat nutteloos was, het was afval. Nu demonteer je het en houd je een balk vast met pinnen in je handen en zie je gewoon een kapstok die er eerst niet was, dat is echt bijzonder.

Amelia: We hebben dit nog niet eerder gedaan tijdens onze studie, maar als creatieveling vinden we het altijd leuk om te creëren en alle mogelijkheden te zien die we hebben.

Lees verder onder de afbeeldingen

Inspirerend
De chique zwartmetalen lantaarn van een oud fietswiel is een mooi voorbeeld van de combinatie van de Turkse en Nederlands cultuur. Serra (Turkije), Imke (Nederland), Doyeon en Namo kregen dan ook de tweede prijs voor hun productontwerp. Ieder stukje van de fietswielen konden hiervoor gebruikt worden. Daarbij werden er naast de lantaarn ook opties gezien voor een hangplant of een lamp. Ook qua kleuren is er veel variatie mogelijk. 

Serra (Turkije): “Deze week was echt inspirerend. We hadden van tevoren niet gedacht dat we dit naar buiten zouden brengen. Eerst dachten we niet dat we de producten ergens voor zouden gebruiken, zoals de fietswiel, maar we kwamen met een geweldig product dat we-ze daadwerkelijk kunnen verkopen. Veel mensen zeiden zelfs dat ze het zouden kopen en in hun huis zouden willen! Dus de duurzaamheid, het opnieuw gebruiken materiaal om een nieuw product te creëren was zeer inspirerend en ook in zo'n korte tijd.”

Interieurontwerp
De drie ontwerpen voor het interieur van de Van Waarde winkel waren erg verschillend, maar allemaal zeer compleet! Overal was aan gedacht: luxe gevoel, eye-catchers, fraaie kabinetten en kasten, etaleerruimtes, mooie logo’s, ingenieuze bestikkering van de ramen, praktische indeling, looproutes en een lichtplan. Elk interieurontwerp had elementen die mee worden genomen in het ontwerp van de Van Waarde winkel.

Geslaagd
Het team van Lucas, Jada, Elke en Alissa ontwierp het meest toepasbare interieurontwerp. Het was heel slim ingedeeld, overzichtelijk voor winkelmedewerkers en klanten en het had een zeer fijne uitstraling. De achterwand bestaat uit boogvormige etalages waarin prachtig licht is verwerkt.. Daarnaast presenteerden ze plakletters op de ramen, waarmee (zoals in een woordenboek) wordt uitgelegd wat de van Waarde winkel inhoudt: Een winkel waarin vintage producten worden verkocht en een leeromgeving wordt geboden aan studenten van het mbo en svo.

De jury was blij verrast over de opmerkelijke ontwerpen waarmee de studenten na vijf dagen wisten te komen. Al met al een geslaagde opdracht met mooie resultaten waarmee de Van Waarde winkel verder kan!