Skip to content

‘Met ons keramiek worden huizen gebouwd…’

 

“Keramiek dat wij niet meer kunnen verkopen, gaat sinds kort naar een steenfabriek die een oplossing zocht voor een tekort aan grondstoffen. Ons keramiek gebruiken ze nu voor het maken van bakstenen. Van oude koffiekopjes die je bij ons inlevert, worden dus huizen gebouwd”, vertelt Janet Jansen van kringloop Noggus & Noggus.

Met dat verhaal laat ze meteen zien dat de zaak aan de Buiten de Venepoort veel meer is dan een winkel. Veel Zwartewaterlanders kopen daar regelmatig gebruikte spullen. Minder bekend is dat Noggus & Noggus een belangrijke schakel is binnen de circulaire economie. Inwoners van de gemeente kunnen daar herbruikbare spullen inleveren die ze niet meer nodig hebben.

Nieuwe toekomst
Die belanden maar voor een deel in de winkel. Wat niet direct te verkopen is, krijgt een nieuwe toekomst. Noggus & Noggus werkt daarvoor met veel bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen samen. Allen met elkaar verbonden in het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing. “Van oude LP's worden schoenzolen gemaakt, van opblaasmaterialen teenslippers, van fietsbanden kettingen en van oude meubelen worden nieuwe gemaakt… En zo kan ik nog wel een uur doorgaan”, glimlacht Jansen.

Altijd bruikbaar
Want van oud plastic dat bij Noggus & Noggus binnenkomt, wordt weer nieuw plastic gemaakt. Ook metalen, elektra en hout zijn altijd bruikbaar. “WaardeRing zoekt voortdurend naar nieuwe afnemers om zo materialen meer kansen te bieden. Nu al krijgt 92 procent van alles wat bij ons binnenkomt, een nieuw leven. Eigenlijk kunnen we alleen niets met gasflessen en chemisch afval.”

Bewoners Frion
Noggus & Noggus heeft ook een andere belangrijke functie. Bij de organisatie werken mensen die hun afstand tot arbeidsmarkt te kunnen verkleinen. “Ook werken we samen met de bewoners van Frion in Zwartsluis. Zij controleren voor ons de binnengekomen puzzels. Ook halen ze oude videobanden uit elkaar. Ze zorgen dat alle onderdelen in de juiste afvalstromen terechtkomen. Want ook die onderdelen zijn allemaal weer te gebruiken.”

Nieuwe producten
In de winkel laat Jansen zien hoe aantrekkelijk ‘hergebruik’ kan zijn. “Kunstenaars maken van oud textiel prachtige tassen. Ook verkopen we handgemaakte kaarsen van gerecyclede materialen. Nog veel meer nieuwe producten van oude materialen vind je in onze Schatkamers in Ommen en Zwolle. Daar kijk je je ogen uit!”