Skip to content

Hoe Noggus&Noggus textiel een tweede leven geeft!

Het is de week van de Circulaire Economie. Ook in Zwartewaterland zijn veel ondernemers bezig met circulair ondernemen. Kringloopstichting Noggus&Noggus met een vestiging in Hasselt is daar een mooi voorbeeld van. Luck van der Burg, beleidsadviseur circulaire economie & afval bij de gemeente Zwartewaterland, nam er een kijkje en ging in gesprek met Janet Jansen en Eline Westervaarder.

Wat is circulaire economie eigenlijk? In Nederland werken we ernaartoe om in 2050 geen afval meer te hebben. Reststoffen gooien we niet weg maar gebruiken we steeds opnieuw voor andere producten en materialen. Dat is beter voor het milieu. Bovendien helpt dit ook mee om het tekort aan grondstoffen op te lossen.

Noggus&Noggus
Een bedrijf dat een belangrijke functie heeft in de circulaire economie is Noggus&Noggus. Met vestigingen in Hasselt, Zwolle, Dalfsen, Ommen en Staphorst hebben zij in 2022 maar liefst 347.891 kilo textiel ingenomen. In hun eigen sorteercentrum wordt elk item van textiel zorgvuldig gecontroleerd. Kan het verkocht worden? Dan wordt het gesorteerd op kwaliteit, maat en seizoen. Kan het niet verkocht worden? Dan behoudt het textiel waarde door dit in verschillende stromen te verzamelen en door andere partijen verder te laten recycleren. Zo worden er van witte lakens nieuwe garens gemaakt en krijgen spijkerbroeken een nieuw leven als pruttelzak. Janet merkt dat mensen bewuster met kleding omgaan: “De tweedehands markt groeit nog steeds en de tijd dat we massaal spullen weggooien is voorbij. Mensen realiseren zich steeds meer hoe belangrijk het is om spullen te hergebruiken en afval te voorkomen.”

Sociaal ondernemen
Wat Noggus&Noggus uniek maakt, is de succesvolle koppeling van circulaire economie aan het sociale domein. In het textielsorteercentrum in Zwolle en Staphorst krijgen mensen met verschillende sociale achtergronden begeleiding. Leerlingen van (speciaal) onderwijs, taalstagiaires, vrijwilligers en mensen uit de dagbesteding, ze vinden allemaal een beschermde plek achter de deuren van de kringloop. “Hier worden niet alleen textielproducten gesorteerd, maar juist ontwikkelingsmogelijkheden gecreëerd. Dat is prachtig!”

Doe ook mee!
Speciaal in de week van de Circulaire Economie roept Eline op om niet alleen bewust spullen in te leveren, maar ook de lokale kringloop te beschouwen als een sociaal verbindend en duurzaam initiatief waar elke aankoop in de winkel aan bijdraagt. “Wij werken aan een toekomst waarin de kringloop niet alleen kleding een nieuw leven geeft, maar ook kansen biedt aan mensen uit diverse lagen van de samenleving. Daar kunnen we de hulp van inwoners goed bij gebruiken! Kom langs om oude kleding en andere spullen in te leveren. Zo werken we samen aan een sociale en duurzame toekomst.”

Noggus&Noggus zit aan de Buiten de Venepoort 3 in Hasselt. Kijk voor meer informatie op noggusennoggus.nl.

 

Janet Jansen