Skip to content

Al werkend de praktijkverklaring mbo 1 halen bij Noggus&Noggus in Ommen

 

De ene keer staat hij bij de inname, de andere keer helpt hij klanten bij de kassa en regelmatig rijdt hij mee op de bus. Thijmen Analbers (20) is inmiddels een allround medewerker bij Noggus&Noggus in Ommen en overal inzetbaar. ‘Het is ’s morgens afwachten waar ik nodig ben en hoe mijn dag eruit ziet’, zegt hij. ‘Het maakt mij niet uit, ik vind alles leuk.’ En als klap op de vuurpijl is hij al doende druk bezig om de praktijkverklaring Dienstverlening mbo niveau 1 te halen.

Tijdens een stage bij een tuincentrum vanuit de vso Elimschool in Hellendoorn ontdekte Thijmen dat hij het leuk vond om in een winkel te werken. ‘Ik besloot de opleiding Groene Retail niveau 2 op een ROC in Zwolle te gaan volgen, maar dat was net iets te hoog gegrepen’, vertelt hij. ‘Dus ik ging op zoek naar iets anders. Via de gemeente Twenterand kwam ik in juni 2022 bij Noggus&Noggus terecht.’ Thijmen werkt vier dagen betaald per week op een zogenaamde ontwikkelplek, met leerdoelen. Hij blijft maximaal drie jaar, dan wordt gekeken of hij zich verder kan ontwikkelen op de arbeidsmarkt.

Echt certificaat
‘Bedrijfsleider Erik ontdekte dat je op deze manier bij ROC Twente een praktijkverklaring mbo niveau 1 kunt halen’, zegt Thijmen. ‘Dus dan kan ik een echt certificaat laten zien als ik over een tijdje ga solliciteren.’ Hij hoeft niet naar school, maar houdt zijn vorderingen bij in een boekje en elke twee maanden komt een schoolcoach kijken hoe het gaat. ‘Eén opdracht gaat bijvoorbeeld over hoe je met de klanten omgaat. Een andere opdracht is het gebruiksklaar maken van een werkruimte. Het is een extra uitdaging, hartstikke leuk. Ik leer hier van alles.’

Sfeer en gezelligheid
Thijmen heeft het enorm naar zijn zin bij Noggus&Noggus. ‘Ik heb hele fijne collega’s. Iedereen helpt elkaar en gunt elkaar alles. Ze zijn ook net als ik altijd wel in voor een geintje. En de werkzaamheden zijn afwisselend. Kassa, inname, bus, spullen in de winkel zetten, ’s morgens weet ik nooit wat ik die dag ga doen. Het leukste vind ik het contact met de klanten. Weet je, ze komen vaak niet alleen om wat te kopen, ze komen ook voor de gezelligheid, de sfeer. Dat merk ik vaak en dan maak ik een praatje. Vroeger dacht ik dat ik in een tuincentrum wilde werken. Maar het gaat niet om het soort winkel, het gaat erom dat ik graag met mensen omga. Ik ben een mensenmens.’

Volop kansen
‘Je hebt hier alle mogelijkheden om van alles te leren’, stelt Thijmen. ‘Ik hoop dat ik ook op de bus mag rijden als ik mijn rijbewijs heb. Ik heb juist mijn theorie-examen gehaald. Nog een paar lessen en ik ben er klaar voor.’ Ondertussen wordt hij zich steeds bewuster van het belang van kringloop. ‘Sorteren, scheiden, zo min mogelijk afval in de restcontainer, daar gaan wij voor. Ik ben er best wel trots op hoe dat hier gebeurt.’ Als het aan Thijmen ligt, blijft hij nog wel een poosje doorgaan bij Noggus&Noggus in Ommen. ‘Het is gewoon superleuk hier.’